//Jak a kde předpěstovat zeleninu a letničky

Klíčení je choulostivý proces……….

Klíčení je poměrně choulostivý proces – za nepříznivých podmínek rostliny nevzejdou a raději čekají na lepší časy. Abychom při předpěstovaní dosáhli co nejlepších výsledků, je nutné zvolit kvalitní výsevný substrát se supresivním účinkem.

Proč se supresivním účinkem?

AGRO Výsevný substrát se supresivním účinkem zajistí, aby během klíčení nedocházelo k odumírání klíčících a vzcházejících rostlin. Hlavní složkou výsevného substrátu je jemná rašelina, s malým podílem písku a obohacen nízkým podílem kompostu, který naočkuje substrát potřebnými mikroorganismy. Přídavek kompostu do výsevného substrátu není ohrožující pro klíčivost ani zakořenění. Nedojde tím k přehnojení ani dodání nadbytečných živin ve fázi klíčení.

Semena vysejte do misek či truhlíků rovnoměrně, lehce přitlačte a zakryjte slabou vrstvou substrátu. Ten by měl být stále mírně vlhký, zaschnutí ohrožuje již vzešlé klíčky. Rostlinky se přepichují nejdéle po vyrašení prvního pravého lístku, aby měly dostatek místa k růstu. Nádoby pro výsev lze umístit na okenní parapet nebo do vytápěného skleníku. Při nižších teplotách dochází ke zpomalení růstu., nezbytný je i dostatek světla; ovšem pozor na natahování klíčících rostlin na jednu stranu.

Tip pro lepší klíčivost:

V povrchových obalech semen se nacházejí inhibitory klíčení, které jsou vyplavovány vodou. Zajišťují, aby semena nevzešla při první zálivce a poté nezaschla – klíčení se nastartuje teprve po delším pobytu ve vlhku. Pokud je před výsevem namočíte, inhibitory se vyplaví. Semena rajčat, paprik a okurek se namáčejí ve vlahé vodě jeden den, cibule, celer, mrkev či petržel až tři dny, košťáloviny a okurky půl dne či den. Salátu, hrachu a fazolím stačí čtyři hodiny. Stačí, když jsou semena částečně ponořená, vodu nejméně po 12 hodinách vyměňujte.

2018-02-28T21:22:35+00:00